piątek, 6 kwietnia 2012

„Droga Krzyżowa” po czesku

Dzisiaj program trzeci Czeskiego Radia „Vltava” wyemituje moje rozważania wielkopiątkowe w interpretacji dziewięciu byłych więźniów systemów nazistowskiego i komunistycznego. Początek o godz. 23.15. Zapraszam do słuchania poprzez stronę internetową stacji (ikona z głośnikiem na pasku z prawej).

Wojciech Wencel: Velkopáteční křížová cesta

Na Velký pátek 6.4. ve 23.15 Český rozhlas 3 Vltava reprízuje zajímavý velikonoční projekt - Křížovou cestu Wojciecha Wencela. Interpretace textů současného polského spisovatele (nar. 1972) se ujaly nevšední osobnosti, které prošly svoji „křížovou cestu“ a nevyhnuly se smyčkám našich novodobých dějin. Jsou mezi nimi vězni Osvětimi a komunistických kriminálů lékař Milan Zapletal, historik Václav Vaško, básníci Ivan M. Jirous a Pavel Zajíček, spisovatel Jiří Stránský, duchovní František Lízna a Řehoř Mareček. A dvě ženy, jejichž život tvrdě poznamenal komunistický režim psycholožka Dana Němcová a herečka Marie Tomášová.

Velikonoční meditace současného polského básníka mladé generace v překladech Jaroslava Šubrta. Pro rozhlas připravil Miloš Doležal. Režie Markéta Jahodová (44 min).